Sunday, August 8, 2010

Ramadhan Tiba Lagi

Kerinduan orang-orang beriman itu antaranya adalah kerinduan kepada Ramadhan. Bulan di mana rahmat Allah S.W.T terbuka seluas-luasnya. Tanpa ada sebarang had, tanpa ada sebarang sekatan. Bagi mereka yang benar-benar beriman dan bertaqwa, Ramadhanlah bulan yang di nanti-nanti kehadirannya. Kerana segala amalan dilipat kali gandakan. Bahkan janji-janji Tuhan itu mengatasi segalanya.

Bersyukurlah seandainya, kita dari golongan yang merindukan kedamaian Ramadhan. Tetapi bagaimana pula dengan mereka yang buta, bisu dan pekak dari merasai kehadiran Ramadhan kali ini?

Hilang Rasa

Bagaimana perasaan anda, jika anda sebagai seorang majikan, menawarkan pelbagai kelebihan dan keistimewaan dengan memberikan cuti tambahan dan bonus tahunan kepada seantero pekerja yang anda miliki. Namun para pekerja seperti tidak ambil endah. Bahkan ada di antara mereka yang memandang sebelah mata terhadap tawaran-tawaran yang diberikan. Bagaimanakah perasaan anda sebagai majikan.

Begitulah juga Allah S.W.T, bahkan maha suci Allah dari bersifat seperti makhluk. Allah S.W.T menawarkan pelbagai kelebihan. Solat dan amalan-amalan yang digandakan pahala dan kebaikkannya. Di anugerahkan dengan malam Lailatul Qadr. Diberikan 2 kegembiraan bagi mereka yang berbuka puasa, bahkan Allah lebih layak memberikan apa sahaja menurut iradatnya.

Bodoh bukan bagi hamba atau pekerja (dalam konteks sesama manusia) yang menolaknya. Ya, bahkan mereka hilang punca rasa. Rasa kenikmatan dalam memperhambakan diri kepada Tuhan. Teringat saya akan kata-kata Dr. Thalib semasa saya mengambil kelas Tafsir Tahlili bersamanya. Katanya, "seorang hamba kepada manusia, di ambil kebaikkan dan kelebihannya oleh tuan empunya hamba tersebut. Akan tetapi atas sifat rahmatnya Allah, hamba-hambanya pula yang diberikan kelebihan dan kemanfaatan diatas amal kebaikkan yang di lakukannya". Maha baik Allah di atas setiap titis rahmatnya yang jatuh memenuhi buana ini.

Jangan Jadi Sombong

Justeru, golongan yang tidak mengendahkan kehadiran Ramadhan ini juga, terdiri dari orang-orang yang sombong. Mereka melupakan Tuhan, lantas layakkah untuk Tuhan mengingati mereka. Atas peri sombongnya sikap mereka. Firman Allah S.W.T di dalam surah Al-Hasyr, ayat 19;

وَلاَ تَكُونُواْ كَالَّذِينَ نَسُواْ اللَّهَ فَأَنسَـهُمْ أَنفُسَهُمْ

And be not like those who forgot Allah, and He caused them to forget themselves...


Begitulah, sebagai makhluk yang diciptakan, sepatut-patutnya kita yang mengejar redha dan rahmat Allah. Seandainya kita melupakan-Nya, Dia lebih berhak melupakan kita dari pandangannya. Dan ingatlah, bagi hamba yang dilupakan oleh Allah, maka tiadalah berhak ke atasnya sebarang sifat rahman dan raheem Allah.

Selamat Menyambut Ramadhan

Jadi di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat menyambut ketibaan bulan Rahmat, bulan Maghfirah dan bulan kelepasan dari siksaan azab api neraka. Rebutlah setiap saat yang dirampas dunia dari terus lalai dan alpa kepada mengingati dan menjerumuskan diri kepada amal soleh dan ibadat-ibadat khususiah. Pesan saya, anggapkan ini RAMADHAN KALI TERAKHIR. Semoga tarbiyyah pada madrasah Ramadhan kali ini menjadikan kita lebih baik dari semalam.Ramadhan Kareem

Ibnu Abdullah,
University Mu'tah, Al-Karak,
The Kingdom Of Heshimite.

No comments:

Post a Comment